Arno Tanner

Siirtolaiskriisissä Suomelle Afrikka Syyriaa vaikeampi

Syyrian akuutti pakolaiskriisi ei saa jättää varjoonsa Afrikkaa, josta tulo Suomeenkin on nyt poikkeuksellisessa kasvussa, ja jonka lähtösyyt ovat moninaisemmat kuin Syyriassa, jossa syy on sodan aiheuttama sekasorto. Afrikasta tuli vuonna 2014 Eurooppaan yli 150.000 turvapaikanhakijaa, ja Euroopan turvapaikkaviraston arvion mukaan suunta on kasvava. Esimerkiksi Malista tuli vuonna 2014 kolme kertaa enemmän turvapaikanhakijoita kuin vuonna 2013. Nigeriasta Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä nousi 28 prosenttia alkuvuodesta 2015, verrattuna samaan aikaan 2014. Keskisen Välimeren yli tuli vuonna 2014 yli 33.500 eritrealaista, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Afrikan osuus Suomelle Välimeren siirtolaiskriisissä on Syyriaa merkittävämpi: Esimerkiksi Somaliasta, Malista, Kongosta ja Nigeriasta Suomeen tuli 622 vuonna turvapaikanhakijaa vuonna 2014, ja Syyriasta vain 149. Heinäkuun loppuun vuonna 2015 tulijoita näistä maista oli jo 1063, kun syyrialaisia oli tullut vasta 119. Suomeen on koko huhti-heinäkuun tullut erittäin paljon somalialaisia turvapaikanhakijoita, ja hakijaryhmänä somalit ovat jatkuvasti kolmen parhaan joukossa. Samoin nigerialaisten tulo Suomeen jatkuu runsaana. Huhtikuussa 2015 nigerialaiset menivät top 10 -listassa hakijoina jopa syyrialaisten ohi.

Välimeren ylittävillä afrikkalaisilla on ilmeinen ja akuutti humanitäärinen hätä, johon Euroopan on reagoitava inhimillisesti ja tehokkaasti.

 

On kuitenkin harhaanjohtavaa puhua syyrialaisiin verrattavasta pakolaiskriisistä: konfliktit ja vaino Afrikassa ovat lähdön syynä korkeintaan neljäsosassa tapauksista. Tämä arvio voidaan tehdä EU-maista, Sveitsistä ja Norjasta kerättyjen turvapaikkapäätöksen tehneiden viranomaisten raporttien perusteella – mahdollisen vainon olemassaolo ja pakolaisuuden kriteerien täyttyminen arvioidaan, kun kansalliset viranomaiset tekevät päätöksen turvapaikan myöntämisestä. Päätökset perustuvat turvapaikanhakijoiden puhutteluun ja heidän lähtömaitaan koskeviin tietoihin.

Viime vuonna Eritrea oli ainoa Afrikan maa josta tulleet saivat Euroopassa enimmäkseen myönteisiä turvapaikka- ja suojelupäätöksiä. Muissa paljon siirtolaisia tuottavissa Afrikan maissa lähdön syynä ei ole turvapaikkaviranomaisten arvion mukaan Geneven sopimuksen mukaista hengen, terveyden tai vapauden menettämisen uhka.

Esimerkiksi Nigeriasta tulleista hakijoista vain viisi prosenttia sai EU:ssa turvapaikan, eikä 72 prosenttia saanut minkäänlaista suojelua. Kongon demokraattisesta tasavallasta tulleista 75 prosenttia ei saanut minkäänlaista suojelua, saati turvapaikkaa. Malista tulleista viisi prosenttia sai turvapaikan, eikä 65 prosenttia saanut minkäänlaista suojelua. Somaliasta tulleista turvapaikanhakijoista 25 prosenttia sai vainon perusteella turvapaikan, mutta vastaavasti 25 prosenttia saanut minkäänlaista suojelua.

 

Afrikassa tärkeimpiä siirtolaisuuden syitä ovatkin väestönkasvu ja nuorisotyöttömyys, joiden juuret ovat Afrikan väestörakenteessa. Esimerkiksi Nigerian väkiluku on kaksinkertaistunut vuoden 1988 jälkeen, ja nigerialaisia on nyt jo 184 miljoonaa. Tällä vuosikymmenellä nigerialaisten nuorisotyöttömien määrä on noussut selvästi yli kymmeneen miljoonaan, ja tänä vuonna nuorisotyöttömyyden on arvioitu nousevan yli 50 prosenttiin. Maatalousvaltaisessa maassa alkutuotanto ei pysty tarjoamaan nuorille riittävästi töitä, ja maan tärkeimmästä vientituotteesta öljystä kertyvät voitot menevät suurimmaksi osaksi monikansallisille yrityksille.

Myös Kongon demokraattisessa tasavallassa, Malissa ja Somaliassa väestönkasvu on nopeaa ja väestön mediaani-ikä on alle 18 vuotta. Kasvava nuorisotyöttömyys lisää konfliktialtiutta ja ohjaa taloudellisiin syihin pohjautuvaa siirtolaisuutta alueille, joilta työtä arvioidaan löytyvän.

 

Merihätään Välimerellä joutuneiden ihmisten pelastaminen ja ihmissalakuljettajien toiminnan lopettaminen ovat humaaneja tekoja, mutta ne eivät riitä. Tehokkaampaa olisi yhtenäinen eurooppalainen, eteentyönnetty turvapaikkapolitiikka, ja turvapaikan saamisen yhtenäisten kriteerien vaikuttava kommunikointi Afrikan lähtöalueilla, mikä auttaa oikomaan vääriä käsityksiä turvapaikan saannin kriteereistä.

Mikäli pitkällä tähtäimellä halutaan ongelma aidosti ratkaistua, on toisaalta pohdittava syntyvyyden säännöstelyä Afrikassa, ja toisaalta siirrettävä esimerkiksi kehitysapu nuorison työttömyyden ja turhautumisen poistamiseen. Tällöin siirtolaisvirrat Afrikastakin alkavat vähetä pitkällä tähtäimellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Asiantunteva kirjoitus tilastoineen, kiitos siitä.

Tarjoat ajatuksia myös ongelman ratkaisuksi, mitä tutkijat eivät aina tee.

Tämä on näkemys, jota en tällaisenaan muista muualta lukeneeni:

"Mikäli pitkällä tähtäimellä halutaan ongelma aidosti ratkaistua, on toisaalta pohdittava syntyvyyden säännöstelyä Afrikassa, ja toisaalta siirrettävä esimerkiksi kehitysapu nuorison työttömyyden ja turhautumisen poistamiseen."

Tähän tarvittaisiin keinoja nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi Afrikan maissa. Miten me rikkaat maat voisimme siinä järkevästi auttaa?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Mistään pitkän tähtäimen ratkaisuista ei voi puhua, ennekuin sisällissodat saadaan loppumaan. Mutta loppua sodille ei ole näkyvissä, joten olisiko EUn ja YKn (meidän rikkaiden)aika pohtia sotilaallisia keinoja pahimmilla alueilla?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä:
"Afrikasta tuli vuonna 2014 Eurooppaan yli 150.000 turvapaikanhakijaa, ja Euroopan turvapaikkaviraston arvion mukaan suunta on kasvava."

Koska pakolaisvirrat Syyriasta ovat kasvaneet huimasti, ja Kreikka-Makedonian rajan ylittävät tänä päivänä noin 3.000 pakolaista, jotka pääosin tulevat Syyriasta, voidaan todeta, että pelkästään Kreikan kautta tulee syyrialaisia tuo afrikkalaisten vuosittainen määrä parissa-kolmessa kuukaudessa.

https://global.handelsblatt.com/edition/250/ressor...

Syyriassa on 8 miljoonaa pakolaista ja Syrian naapurimaissa 4 miljoonaa ja EU:hun on "vasta" tullut 0,25 miljoonaa, mutta virta kasvaa koko ajan.
On kuitenkin uskottavaa, että jäävät Saksaan ja muihin keski-Euroopan maihin.

Hyvin tuoreita videoita:

Syyrian pakolaiset
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embed...
ja
Makedonian ja Kreikan välinen raja
https://www.facebook.com/euronews/videos/101533227...

kertoo myös Syyrian pakolaisten määristä:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embed...

Henry

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kirjoitus käsittelee Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden jakautumista, kuten otsikostakin ilmenee.

Balkanin reitiltä löytyy kiinnostava uusi video, 5:57. Saksalainen toimittaja Steffen Schwarzkopf matkusti viikon oikeasti sotaa Syyriasta pakenevien ihmisten mukana. Vähän epäselväksi jää, miten pakolaiset pääsevät Makedoniasta Unkariin. Pakenijoita ainakin laskutetaan ja huijataan:
„Unterwegs auf der Balkanroute - Unser Reporter ging den Weg der Flüchtlinge“ http://www.welt.de/videos/article145737581/Unser-R...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Janne Suuronen

Tästä muistui mieleeni 7.7.2009 Uuteen Suomeen väsäämäni blogi otsikolla "kortsuja ja koulutusta". Ei valitettavasti löydy enää alkuperäisestä paikasta, mutta kopio on olemassa:
http://www.suuronen.info/PuheenvuorotUusiSuomi/kor...

Ei ole tarvinnut muuttaa alkuperäistä käsitystäni aiheesta.

[ Eipä Huusko silloin vielä innostunut tilastofaktoista. Ehkä väärä puoluekanta. Mene ja tiedä Mutta näköjään ikä viisastuttaa ]

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”turvapaikan saamisen yhtenäisten kriteerien vaikuttava kommunikointi Afrikan lähtöalueilla” ei kuitenkaan välttämättä estä ihmisiä lähtemästä ja kokeilemasta tätä reittiä. Aiheettomien turvapaikkahakemusten käsittelystä aiheutuu kustannuksia ja ne syövät resursseja aitojen pakolaisten (kuten kommentissa #4) auttamiselta.

Toisaalta eurooppalaiset yhteiskunnat ja suurkaupungit kestävät tietyn määrän laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia, jotka eivät hae mitään valtioilta eivätkä ole missään virallisissa rekistereissä. Tämä vaan vaatii joitakin kansalaisyhteiskunnassa keskenään yhteensopivia käyttäytymiskoodistoja: ”You got to be honest to live outside the law; Respect, man, if you respect people they respect you”, etc. Tällaista ei arvosteta, kun valtiokeskeiset toimijat edellyttävät kaikin paikoin vain ja ainoastaan valtiollisia ja virallisia ratkaisuja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Väestönkasvuun on helppo puuttua - jos halutaan: ilmainen ehkäisyneuvonta, naisten aseistaminen jatehokas neuvolajärjestelmä. Kustannuksetkin ovat nykyiseen muuttoaaltoon verrattuna minimaaliset.

Ongelmana on, ettei haluta. Katollinen kirkko vastustaa, paikalliset protestanttikirkot, anglikaaninen etunenässä, vastustavat, mullahit vastustavat jne. Ja basisti maksaa...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Katolliselle eikä muullakaan eurooppalaisella kirkolla ole mitään syytä tähän ongelmaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Katollisella eikä muillakaan eurooppalaisilla kirkoilla ole mitään tekemistä tämän ongelman kanssa. Perussyys on islamissa, joka on hallinnut näitä ihmisiä yli tuhat vuotta. Jos imaamit olisivat kiinnostuneita kansan hyvinvoinnista, tässä ajassa se olisi jo onnistunut.

Toimituksen poiminnat